Terug naar overzicht

Kunststof kozijn versus aluminium kozijn

Staat er binnenkort een renovatie op de planning, waarbij ook de kozijnen vervangen worden? Dan sta je voor de keuze welk materiaal de nieuwe kozijnen gaan krijgen. Een vrij belangrijke keuze, want wat je ook kiest, het zal een oplossing voor tientallen jaren zijn.

Daarom is het wel zo prettig om verschillende soorten kozijnen te vergelijken. Eerder hebben we kunststof kozijnen vergeleken met houten kozijnen. Maar laten we ook zeker aluminium niet vergeten. Niet voor niets een veel gebruikt materiaal als het om kozijnen gaat.

Kenmerken van kunststof en aluminium kozijnen

Doorslaggevende factoren om voor een bepaald soort materiaal te kiezen kunnen de uitstraling, de isolatiewaarde of simpelweg de kosten zijn. En die factoren verschillen behoorlijk van elkaar per materiaal. We zetten de belangrijkste kenmerken op een rij:

Look & feel

Aluminium is een modern materiaal wat voor een strakke look zorgt. Doordat aluminium erg fijn is, kunnen slanke kozijnprofielen gemaakt worden. ‘Lompe’ kozijnen zijn hiermee verleden tijd. Kunststof is vaak wat logger van uitstraling, maar dankzij de keuze uit diverse kozijnprofielen is er ook met kunststof kozijnen altijd een passende uitstraling voor elke woning.

Isolatiewaarde

Niets is zo prettig als een warm huis in de winter en verkoeling in de zomer, toch? In dat geval is kunststof de beste keuze. Dit isoleert namelijk in veel gevallen een stuk beter dan aluminium. Lees hier meer over onze IKD-technologie.

Kleur kozijn

Het is mogelijk om kunststof kozijnen te schilderen, maar in verband met de arbeidsintensiviteit en kosten die hierbij komen kijken wordt dit nauwelijks gedaan. Toch is het mogelijk om kleur aan te brengen op je kozijnen.

Bij kunststof kozijnen gebeurt dit door middel van acrylcolor, waarbij het kozijn dezelfde strakke uitstraling krijgt als bij aluminium. Het voordeel van deze laag is dat het krasvast is en geen warmte doorlaat, waardoor het profiel niet verhit en vervormd.

Ook aluminium kozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Echter, omdat dit materiaal zonlicht niet kan afstoten worden kozijnen snel warm, waardoor zwarte of donkere kozijnen geen pretje zijn. Een zwart kunststof kozijn met acrylcolor behoort dan weer wél tot de mogelijkheden. Leuk als je eens wat anders wil!

Veiligheid

Veiligheid staat vaak op nummer één bij de aanschaf van een nieuw kozijn. Aluminium is een sterk materiaal, terwijl het licht oogt. Een combinatie die voor velen interessant is. Ook de kunststof kozijnen van ALKU zijn zeer geschikt om je woning te beschermen tegen ongenodigde gasten. Wij voorzien onze kozijnen standaard van een laag staal en inbraakwerende sluitsystemen. Zo kies je dus altijd voor een veilig gevoel.

Onderhoud en levensduur

Omdat onderhoud van je nieuwe kozijnen vast niet hoog op je wensenlijstje staat, kies je het liefst voor kozijnen die lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Dit is een voordeel van kunststof kozijnen; ze hebben nauwelijks last van weersinvloeden en blijven lang mooi.

Lees hier meer over hoe lang kunststof kozijnen meegaan.

Het voordeel van aluminium kozijnen is dat ze niet elektrostatisch zijn en daardoor geen vuil aantrekken. Wel corrodeert aluminium sneller dan andere materialen en kunnen er ‘zweetplekken’ ontstaan door vocht.

Kosten

Kies je voor kunststof kozijnen, dan kies je voor lagere kosten dan bij andere kozijnen. Aluminium is over het algemeen wat duurder dan kunststof, wat te maken heeft met de hogere grondstofprijs.

Natuurlijk is het wel zo dat de exacte prijs bepaald wordt door allerlei factoren, waaronder type, vorm, kleur, glas, etc. Je vraagt je vast af: wat kosten kunststof kozijnen? Vraag vrijblijvend een offerte aan om een passende prijs te ontvangen voor onze kunststof kozijnen.

Laat je inspireren bij ALKU

Nog niet de juiste keuze kunnen maken? Bij ALKU laten we je graag onze verschillende soorten kunststof kozijnen zien. Zo ervaar je zelf de verschillende mogelijkheden en maak je een weloverwogen keuze waar je een leven lang plezier van hebt!

Ben je benieuwd naar het aanbod van ALKU of kan je wel wat hulp gebruiken in je keuze? Onze dealers staan voor je klaar.

Enthousiast geworden van dit verhaal?
Stel zelf een offerte samen

Kom snel te weten wat het kost om kozijnen te vervangen.

  • Snel en eenvoudig
  • Vrijblijvende offerte
  • Voor elk type huis
Download brochures