Terug naar overzicht

Ga je voor houten of
kunststof kozijnen

Kozijnen. Ze zijn er in talloze soorten, maten én materialen. Maar welk materiaal is nou eigenlijk het meest geschikt voor kozijnen?

Dat hangt helemaal af van persoonlijke wensen en voorkeuren, want waar de één niets anders wil dan echt hout, kiest de ander liever voor kunststof. Sta jij op het punt om je kozijnen te laten vervangen? Dan is het zeker de moeite waard je te verdiepen in het verschil tussen houten en kunststof kozijnen. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt en het beste materiaal voor jouw woning kiest.

Kunststof of houten kozijnen: waar moet je op letten?

Voor zowel kunststof als houten kozijnen zijn voor- en nadelen te benoemen, waarop je je keuze kunt baseren.

Voordelen van houten kozijnen

Hout is een natuurproduct en heeft een bewerkelijk karakter. Hierdoor is het kozijn vaak eenvoudig passend te maken en kunnen scharnieren netjes weggewerkt worden via inkepingen. Houten kozijnen worden vaak geprezen om de mooie, warme uitstraling en qua duurzaamheid zit je met hout ook in de juiste richting. Ben je de kleur van je houten kozijnen beu? Dan heb je altijd de mogelijkheid om ze over te schilderen in iedere gewenste andere kleur.

Nadelen van houten kozijnen

Het feit dat houten kozijnen geschilderd moeten worden, is voor sommigen juist een nadeel. Het is een onderhoudsintensief product, omdat verf na verloop van tijd afbladdert. Wil je zo lang mogelijk genieten van je houten kozijnen en de mooie kleur behouden? Dan ontkom je niet aan een regelmatige onderhoudsbeurt.

Doordat hout een product is dat ‘werkt’ is het gevoelig voor omgevingsfactoren, zoals warmte en kou, maar ook schimmel en verrotting. Als een houten kozijn niet op de juiste manier behandeld wordt heeft het dan ook een kortere levensduur. Daarnaast zijn houten kozijnen niet brandvertragend, in tegenstelling tot kunststof kozijnen. Tenslotte ligt de aanschafprijs van houten kozijnen beduidend hoger dan van andere materialen.

Voordelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen staan bekend om de uitstekende isolatiewaarde, wat voor velen een reden is om voor dit materiaal te kiezen. Uiteindelijk scheelt het dus in de portemonnee als de energierekening op de mat valt en ook qua aanschafwaarde is kunststof fijn voor je bankrekening.

Daarnaast hebben kunststof kozijnen een lange levensduur én hebben ze relatief weinig onderhoud nodig. Wil jij lekker lang genieten van de kleur
van je kunststof kozijn? Dan zit je helemaal goed, want het kleurechtheidsverlies van kunststof is lager dan van andere materialen zoals hout en aluminium. Ook niet geheel onbelangrijk: kunststof kozijnen zijn een veilige keuze, omdat de kamers van kunststof gevuld worden met staal. Super stevig en inbraakwerend dus.

Voordelen van kunststof kozijnen

Kunststof heeft geen smetvrije naam als het om kozijnen gaat. De vooroordelen zijn dat het een goedkope uitstraling zou hebben en snel vergeeld. Gelukkig zijn kunststof kozijnen tegenwoordig niet meer te onderscheiden van hout. Dit is te danken aan technieken als houtnerfstructuur en speciale folies, zoals terug te zien bij onze Real Wood kozijnen.

Als je kunststof kozijnen aanschaft is het belangrijk dat je kiest voor de kleur waar je jaren later nog niet op uitgekeken bent. Kunststof is namelijk moeilijk overschilderbaar. Ook zijn kunststof kozijnen minder bewerkbaar dan hout, waardoor ze bij renovaties vaak niet aangepast kunnen worden aan een nieuwe situatie.

De keuze is aan jou

Niets is zo persoonlijk als je woning en je kozijnen moeten hier dan ook goed bij passen. Bedenk voor jezelf waar jij waarde aan hecht. Vind jij het belangrijk dat je nieuwe kozijnen onderhoudsarm zijn? Gaat het puur om de uitstraling? Of kijk jij liever naar het prijskaartje dat eraan hangt? Weeg alle voor- en nadelen van verschillende materialen tegen elkaar af, zodat je met een gerust hart in je woning investeert.

Ben je benieuwd naar het aanbod van ALKU of kan je wel wat hulp gebruiken in je keuze? Onze dealers staan voor je klaar! 

Enthousiast geworden van dit verhaal?
Stel zelf een offerte samen

Kom snel te weten wat het kost om kozijnen te vervangen.

  • Snel en eenvoudig
  • Vrijblijvende offerte
  • Voor elk type huis
Download brochures