Terug naar productoverzicht

ISDE subsidie kunststof kozijnen 2024

Bespaar geld en energie met kunststof kozijnen van ALKU

Vanaf 1 januari 2024 kunnen huiseigenaren en bedrijven opnieuw subsidie aanvragen voor verschillende energiebesparende maatregelen, zoals kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien. Voor 2024 is een totaal budget beschikbaar van € 600 miljoen.

Wil je graag weten of je in aanmerking komt voor subsidie voor kunststof kozijnen in 2014? We geven je hieronder meer informatie en beantwoorden alle veelgestelde vragen over de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing, afgekort ook wel ISDE subsidie voor kunststof kozijnen. 

Wie Woningeigenaren en VvE’s
Wat Subsidie voor isolatiemaatregelen
Waar Energiebesparing in koopwoningen stimuleren
Wanneer Vanaf januari 2024
Budget Totaal € 600 miljoen beschikbaar

Verduurzamen van jouw woning in 2024

De regeling voor 2024 is ten opzichte van 2023 op een aantal punten gewijzigd, namelijk om toegankelijker te worden voor isolatie van monumentale woningen en het gebruik van biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal. De ISDE biedt huiseigenaren naast vergoedingen voor het plaatsen van nieuwe kozijnen ook vergoedingen voor investeringen in isolatie, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, elektrische kookvoorzieningen, en aansluitingen op het warmtenet. Zakelijke gebruikers kunnen ook subsidie aanvragen voor kleine windmolens. Met ruim 200.000 aanvragen in 2023 wordt het budget in 2024 verhoogd tot € 600 miljoen. Daarnaast is ook € 5 miljoen beschikbaar gesteld voor kleine windmolens.

Wil je een subsidie voor nieuwe kozijnen? De ISDE subsidie is een financiële ondersteuning bij het verduurzamen van je woning. Hiermee kun je flink besparen op je energierekening én bijdragen aan een duurzamer milieu. De producten van ALKU zoals isolerende kozijnen, isolerende panelen en HR++ ramen komen hiervoor in aanmerking.  

Kies voor de beste isolerende kozijnen

ALKU biedt de beste isolerende kozijnen aan en verzekert jou hiermee extra rendement en wooncomfort. Met de kozijnen van ALKU maak je niet alleen een statement voor het milieu maar ook voor je woning. Zo zijn onze kozijnen er in talloze variaties en kleuren. Een perfecte investering voor de toekomst, die je in de meeste gevallen binnen een aantal jaar alweer terugverdiend.  

Een duurzaam en aangenaam huis = een leuke investering door de subsidie voor verduurzaming

Voor ISDE subsidie 2024 is € 600 miljoen beschikbaar. Dit geeft jou de mogelijkheid om de subsidie kunststof kozijnen aan te vragen na plaatsing van jouw nieuwe kozijnen. De ISDE subsidie loopt door tot 2030.  

ISDE subsidie aanvragen

Je kunt de energie subsidie aanvragen op de website van de RVO. Zij delen hier een heel fijn stappenplan. Zo lees je welke stappen je moet nemen om je aanvraag voor deze energie subsidie te kunnen afronden. Check altijd ook goed alle voorwaarden voor de ISDE subsidie 2024.  

Subsidie via jouw gemeente of andere instanties

De ISDE is een landelijke subsidie. Er zijn gemeentes, provincies en waterschappen die ook subsidieregelingen kennen voor isolatiemaatregelen. Deze subsidieregelingen mag je met elkaar combineren. Het kan dus best dat je gemeente ook een subsidie voor kunststof kozijnen heeft. Tip: kijk in de Energiesubsidiewijzer of er (nog) een subsidieregeling van toepassing is in jouw gemeente of provincie waar je gebruik van kunt maken. 

ISDE subsidie kunststof kozijnen

Subsidie voor kunststof kozijnen 

Onze kozijnen blinken niet alleen uit in duurzaamheid, maar ook in uiterlijk en gebruiksgemak. Het is de perfecte investering.   

Kunststof kozijnen boordevol isolatie

Een kunststof kozijn isoleert beter doordat er lucht in de holle profielkamers “stroomt”. Deze lucht draagt bij aan de isolatie van de gehele woning. Een kunststof kozijn met ingebouwde ISI®-technologie (Intensieve Schuim Isolatie) levert daarnaast nog meer energiebesparing op.  

We vullen één van deze holle profielkamers en onderdelen van het kozijn volledig met deze schuim isolatie. Dit levert een extra rendement op van 9,1%! Super duurzaam dus.  

Naast een goede isolatie is een kunststof kozijn onderhoudsvriendelijker en gaat langer mee dan houten kozijnen. Een investering die zichzelf dus zeker terugverdient.   

Subsidie op nieuwe kozijnen en HR++ glas 

Standaard leveren we onze kozijnen met hoogrendementsglas. Vooral HR++ en triple glas (HR+++) leveren de grootste energiebesparing op en vallen onder de subsidies voor glas en kozijnen. Zo is er de HR++ glas subsidie en ook voor triple glas. De dubbel glas subsidie bestaat sinds 2020 helaas niet meer. De subsidie HR++ glas is er in 2024 wel. Daarnaast kun je ook een subsidie aanvragen voor een isolerend kozijn of deur.  

Kozijnen vervangen voor subsidie?

Om een subsidie kunststof kozijnen te ontvangen moeten – volgens de regels van de ISDE – de kozijnen worden vervangen voor nieuwe isolerende kozijnen. Iets waar ALKU met haar kunststof kozijnen goed op aansluit. Zo hebben wij bijvoorbeeld onze Quadra ISO+ en Alira ISO+ profielen. Deze kozijnen zijn voorzien van de ISI-technologie. Ze zitten boordevol isolatie, wat een + geeft in rendement en in wooncomfort.  

Hoeveel subsidie kan ik krijgen in 2024?

Uiteindelijk ziet de hoogte van de subsidie voor energiebesparing van ALKU producten er zo uit:

Subsidiebedrag per m²
Bij één maatregel
Subsidiebedrag per m²
Bij twee maatregelen
HR++ glas
Isolatie U-waarde 1,2
€ 23,00€ 46,00
Triple glas
Isolatie U-waarde 0,7
€ 65,50€ 131,00
Kozijnpanelen
Isolatie U-waarde 1,2
€ 10,00€ 20,00
Kozijnpanelen
Isolatie U-waarde 0,7
€ 45,00€ 90,00
Isolerende deur ​
Isolatie U-waarde 1,5
€ 23,00€ 46,00
Isolerende deur
Isolatie U-waarde 1,0
€ 65,50€ 131,00

Je ontvangt per isolatiemaatregel een vast bedrag per vierkante meter. Daarnaast geldt er een aantal voorwaarden op bovenstaande tabel:

  1. Het totaal aantal m² te vervangen glas moet opgeteld altijd minimaal 8m² zijn. Je ontvangt voor maximaal 45m² subsidie;
  2. Een combinatie van HR++ glas en triple glas, eventueel gecombineerd met (sandwich)panelen in een kozijn of deur, wordt beoordeeld als één maatregel;
  3. De toepassing van HR++glas, triple glas of isolerende panelen moet ter vervanging van bestaand glas zijn;
  4. Voor HR++ glas geldt een Ug-waarde van ten hoogste 1,2 W/m2K, voor triple glas geldt een Ug-waarde van ten hoogste 0,7 W/m2K;
  5. Bij de toepassing van triple glas is het (voor de ISDE) verplicht om ook de kozijnen te vervangen door kozijnen met een Uf-waarde van ten hoogste 1,5 W/m2K. ​ALKU kozijnen voldoen altijd aan de eis dat elk kozijn met vast glas of draai-kiepraam een isolatiewaarde heeft van minimaal Uf 1,5 W/m²K
  6. De isolerende panelen in kozijnen en nieuwe isolerende deuren is alleen mogelijk samen met HR++ glas of triple glas;
  7. De bedragen worden verdubbeld als er naast isolerend glas sprake is van nog een andere duurzaamheidsmaatregel, zoals een warmtepomp, zonneboiler of een andere isolatiemaatregel. 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (website)

Hoe nu verder?

Je weet nu dat er een subsidie kunststof kozijnen voor 2024 beschikbaar is. Ben je benieuwd geworden naar het verkrijgen van subsidie op je duurzame investering? En vraag je je af of kunststof kozijnen de beste keuze is voor jouw huis?  

Lees hieronder alle veelgestelde vragen of kom gerust een keer langs bij ons in de showroom. Je kunt ook een afspraak maken bij een ALKU dealer bij jou in de buurt. Stel je liever je vragen online aan onze adviseurs? Dat kan via het contactformulier

Veelgestelde vragen over ISDE subsidie

Waar staat ISDE voor?

ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Deze subsidie is bedoeld om zowel particulieren als zakelijke gebruikers te stimuleren om duurzame energieoplossingen en energiebesparende maatregelen te nemen.

Kun je als VvE een subsidie aanvragen? 

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan kun je kiezen of je individueel subsidie aanvraagt óf als VvE. Maar je kunt voor jouw woning ​maar 1 keer subsidie krijgen. Als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor ​het hele gebouw, kun jij dus geen individuele subsidie meer krijgen. 

Mag je de ISDE subsidie combineren? 

Je mag de subsidie combineren met financiering via een energiebespaarlening, duurzaamheidslening of via je hypotheek. 

Hoe kom je in aanmerking voor ISDE subsidie? 

De ISDE keert, sinds begin 2021, een subsidie uit wanneer een woning gaat verduurzamen. Hiervoor moeten de maatregelen aan verschillende voorwaarden voldoen om aan te tonen dat er ook daadwerkelijk energiebesparing plaatsvindt.  

Sinds 2023 gelden er andere regels. Als je twee of meer maatregelen neemt, is de subsidie hoger dan wanneer je één maatregel laat uitvoeren.  

Neem je twee of meer maatregelen, dan kan je tot 30 procent subsidie krijgen. ​Voor één maatregel is de subsidie tot 15 procent van de kosten.  

Neem je binnen 24 maanden nog één (of meer) maatregel(en)? En is dit een warmtepomp, zonneboiler en/of isolatiemaatregel? Dan verdubbelt je subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel(en).  

Let op: je hebt alleen recht op de verdubbeling als je binnen 24 maanden de subsidie aanvraagt van de 2e (of meer) maatregel(en).  

De 24 maanden gaan in op het moment dat je de 1e maatregel hebt laten uitvoeren. 

Verdere aandachtspunten zijn: 

1- Je bent eigenaar en bewoner van de woning. Je hebt de woning dus niet verhuurd; 

2- De woning dient in Nederland te staan;

3- Je laat de isolatie aanbrengen door een bedrijf (dus geen doe-het-zelf); 

4- Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde. ​In de Maatregelen-/meldcode lijsten van RVO vind je alle goedgekeurde isolatiematerialen en diktes; 

5- Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is (in de zogenaamde ‘bestaande thermische schil’). Dus niet voor het isoleren van een nieuwbouwwoning. En dus ook niet voor een nieuwe aanbouw aan de woning; 

6- Je vraagt de subsidie achteraf aan, binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd.​ 

7- Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet dan wel om andere maatregelen gaan. 

Hoe meet je het aantal m² glas voor je subsidieaanvraag? 

Bij glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat.  

Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt.  

Het kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het aantal m².  

Er gelden twee meetmethoden: 

1- Bij isolerend glas aangebracht in 2022 geldt de netto glasmaat. ​De kozijnen tellen dus niet mee voor het subsidiebedrag.​ 

2- Als het isolerend glas is aangebracht na 1 januari 2023 geldt de binnenwerkse maat. ​Je meet van binnenuit de totale oppervlakte van het kozijn inclusief isolerend glas. ​De kozijnen tellen wel mee voor het subsidiebedrag. 

Waar staat de meldcode isolatie? 

De meldcode vind je in de maatregelenlijst of apparatenlijst in het Stappenplan aanvragen woningeigenaren.  

De meldcode staat in sommige gevallen op de factuur, maar kan je ook achterhalen bij het bedrijf dat de werkzaamheden heeft uitgevoerd. De foto’s moeten zijn genomen tijdens de werkzaamheden en in elk geval naam, merk, soort en dikte van het isolatiemateriaal laten zien. 

ISDE subsidie aanvragen: hoe werkt het?

Je kunt de isolatie subsidie aanvragen op de website van RVO. ​Bekijk, voordat je de maatregelen laat uitvoeren, de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. ​

Zorg daarnaast ervoor dat de isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. ​Elke isolerende maatregel moet voldoen aan de eisen met betrekking tot de maximale isolatiewaarde en het minimale aantal vierkante meters opgesteld door de RVO.

Heb alle benodigde gegevens bij de hand om je aanvraag af te ronden. Denk daarbij aan factuur, foto’s, het betaalbewijs en de meldcode.

Staat je vraag er niet tussen?
Stel zelf een offerte samen

Kom snel te weten wat het kost om kozijnen te vervangen.

  • Snel en eenvoudig
  • Vrijblijvende offerte
  • Voor elk type huis
Download brochures