FAQ

Hoe kom je in aanmerking voor ISDE subsidie? 

De ISDE keert, sinds begin 2021, een subsidie uit wanneer een woning gaat verduurzamen. Hiervoor moeten de maatregelen aan verschillende voorwaarden voldoen om aan te tonen dat er ook daadwerkelijk energiebesparing plaatsvindt.  

Sinds 2023 gelden er andere regels. Als je twee of meer maatregelen neemt, is de subsidie hoger dan wanneer je één maatregel laat uitvoeren.  

Neem je twee of meer maatregelen, dan kan je tot 30 procent subsidie krijgen. ​Voor één maatregel is de subsidie tot 15 procent van de kosten.  

Neem je binnen 24 maanden nog één (of meer) maatregel(en)? En is dit een warmtepomp, zonneboiler en/of isolatiemaatregel? Dan verdubbelt je subsidiebedrag voor de isolatiemaatregel(en).  

Let op: je hebt alleen recht op de verdubbeling als je binnen 24 maanden de subsidie aanvraagt van de 2e (of meer) maatregel(en).  

De 24 maanden gaan in op het moment dat je de 1e maatregel hebt laten uitvoeren. 

Verdere aandachtspunten zijn: 

1- Je bent eigenaar en bewoner van de woning. Je hebt de woning dus niet verhuurd; 

2- De woning dient in Nederland te staan;

3- Je laat de isolatie aanbrengen door een bedrijf (dus geen doe-het-zelf); 

4- Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde. ​In de Maatregelen-/meldcode lijsten van RVO vind je alle goedgekeurde isolatiematerialen en diktes; 

5- Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning, zoals die nu is (in de zogenaamde ‘bestaande thermische schil’). Dus niet voor het isoleren van een nieuwbouwwoning. En dus ook niet voor een nieuwe aanbouw aan de woning; 

6- Je vraagt de subsidie achteraf aan, binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd.​ 

7- Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet dan wel om andere maatregelen gaan.