Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Dat kunststof kozijnen inmiddels de standaard zijn, heeft goede redenen: de kracht en duurzaamheid van het materiaal, de fraaie uitstraling en het vrijwel onderhoudsvrije karakter. Dit zorgt ervoor dat kunststof kozijnen gemakkelijk 75 jaar mee gaan.

Dus zeg maar dag tegen verf, kwast, ladder en onderhoudscontract met de schilder. Met kunststof gevelelementen woon je een leven lang zorgeloos. Niet voor niets is kunststof een populaire keuze voor ontwerpers, architecten en aannemers.

Vergelijking met andere kozijn materialen

Het vervangen van jouw oude kozijnen brengt een hoop keuzes met zich mee. Naast kunststof kozijnen, worden kozijnen namelijk ook van anderen materialen gemaakt. Zo zijn er ook kozijnen van hout, staal en aluminium.

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo verschilt bijvoorbeeld de levensduur van kozijnen per materiaal. Maar ook het onderhoud en de isolatiewaarde zijn per materiaal erg verschillend.

Levensduur aluminium kozijnen

De levensduur van aluminium kozijnen ligt tussen de 50 en 75 jaar. Dit komt doordat aluminium kozijnen geen vocht opnemen en niet roesten.

Levensduur houten kozijnen

Hout is de oudste optie van de kozijnmaterialen. Hoe lang houten kozijnen meegaan, is afhankelijk van de verzorging en de duurzaamheidsklasse. Hierdoor kan de levensduur van houten kozijnen erg verschillen. 

Voor zachthouten kozijnen ligt de levensduur rond 25 tot 40 jaar. Hardhouten kozijnen, bijvoorbeeld meranti kozijnen, gaan met goede onderhoud langer mee. Hierbij ligt de levensduur tussen de 40 en 75 jaar.

Levensduur stalen kozijnen

Stalen kozijnen gaan gemiddeld 50 jaar mee. De levensduur van stalen kozijnen is afhankelijk van het juiste onderhoud. Stalen kozijnen zijn namelijk gevoelig voor corrosie, kromtrekken en uitzakken.

Overzicht levensduur en onderhoud

Hieronder hebben we de levensduur, onderhoud en isolatiewaarde van verschillende materialen onder elkaar gezet. Zo kun je gemakkelijk kijken welk materiaal kozijnen voor jou de beste optie is. 

De isolatiewaarde wordt in de tabel hieronder aangegeven in U-waarde. Hierbij geldt: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie.

MateriaalLevensduurOnderhoudIsolatiewaarde (U-waarde)
Houten kozijnen25 tot 40 jaarOm de 4 jaar schuren en verven 1,8 – 2,8
Hardhouten kozijnen40 tot 75 jaarOm de 4 jaar schuren en verven1,6 – 2,4
Meranti kozijnen40 tot 75 jaarOm de 4 jaar schuren en verven1,6 – 2,4
Stalen kozijnen50 jaarOnderhoudsarm1,5 – 2,4
Aluminium kozijnen50 tot 75 jaarOnderhoudsarm1,8 – 2,7
Kunststof kozijnen75 jaarOnderhoudsarm< 1,5

Groen en duurzaam

De link tussen kunststof kozijnen en het milieu ligt misschien niet voor de hand. Toch draag je indirect bij aan je omgeving wanneer je kiest voor ALKU producten. 

  • Gaan een generatie mee

Net als bomen gaan kunststof kozijnen generaties lang mee. En die bomen, die laten we gewoon staan!

  • Oude kozijn wordt 100% gerecycled

Als je je kunststof kozijnen wilt vervangen, wordt het oude kozijn vakkundig verwijderd en 100% gerecycled.

  • Je bespaart liters verf

Jouw nieuwe kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Je hoeft ze alleen af en toe schoon te maken. Naast een hoop werk bespaar je hiermee ook nog eens vele liters verf. Dit is goed voor jouw eigen portemonnee én het milieu. Zo gaan gemak en een lange levensduur hand in hand bij ALKU.

Besparen op je (energie)rekening

Door de warmte binnen te houden, bespaar je op je energiekosten en reduceer je CO2-uitstoot. Behalve onderhoudsvrij en duurzaam, zijn ALKU kunststof kozijnen ook optimaal geïsoleerd.

De perfecte afdichting, tochtborstels en geïntegreerde windkering houden kou en tocht buiten en warmte binnen. Bovendien is HR++ glas standaard inbegrepen. En als je drie lagen wilt, kan dat ook. Duurzaam voelde zelden zo aangenaam.

Bekijk ook alles over aanschafkosten van kunststof kozijnen.

Energiekostenbesparing

De tabel hieronder laat zien hoeveel energiekosten je bespaart wanneer je houten kunststof kozijnen vervangt voor kunststof kozijnen van ALKU.

Levensduurkosten

In de tabel hieronder kun je de levensduurkosten van de verschillende materialen vergelijken. Voor het onderzoek van BKS werden voor zes types kozijnen de aanschaf- en onderhoudskosten berekend en vergeleken over een periode van 30 jaar.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Zoals hierboven al aangestipt: bij ALKU letten we op het milieu. Uiteraard voldoet onze productiewijze aan alle strenge eisen van de overheid. Maar we doen graag een stapje extra, ook op dit gebied.

Zo zijn alle niet-zichtbare delen in onze vleugels gemaakt van recyclebaar pvc. Op deze manier houden we kunststoffen zoveel mogelijk uit ons milieu. We scheiden materialen als glas en staal, en bieden restmaterialen aan bij een kunststof recycling programma.

Ontdek onze duurzame kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen van ALKU zijn dus duurzaam, onderhoudsarm en hebben een lange levensduur. Met nieuwe kunststof kozijnen kun jij hierdoor een leven lang genieten van optimaal woongenot.

Naast kunststof kozijnen hebben we ook vele andere producten. Kozijnen, deuren, schuifpui of dakkapel; door hun kunststof karakter gaan ze allemaal een leven lang mee. Bekijk al onze producten en droom alvast van duurzaam woongenot, zonder gedoe.