Terug naar overzicht

Feiten en fabels over kunststof kozijnen

Er doen een hoop verhalen de ronde over kunststof kozijnen. Je zou ze in moeten boenen met autowax. En krassen krijg je nooit meer weg. Voor eens en voor altijd scheppen de kunststof kozijnenexperts van ALKU helderheid: wat is feit en wat is fictie?​

Feit

Kunststof kozijnen trekken krom

Van zichzelf is kunststof geen extreem sterk materiaal. Als je niet genoeg staal toevoegt, kunnen kunststof ramen en deuren kromtrekken, met alle gevolgen van dien. De wind kan door de openingen trekken en ramen en deuren kunnen soms zelfs helemaal niet meer open.

ALKU kunststof gevelelementen zijn daarom vervaardigd met dikker staal, om te verzwaren en te verstevigen. Staal dat met de grootste precies wordt geproduceerd, waardoor het de meest zware beproevingen aankan. Daarnaast worden er drie dichtingen tegen de tocht in de gevelelementen aangebracht.

Fabel

Je moet kunststof kozijnen inboenen met autowax

Vroeger werden er weekmakers in kunststof kozijnen gebruikt. Nu nog steeds, maar in een veel betere samenstelling, die zorgt voor meer kracht en die het brokkelen van het kunststof onmogelijk maakt. Autowax op je kunststof kozijnen smeren ter bescherming is dan ook onnodig om ze duurzamer te maken. Standaard onderhoud van de kunststof kozijnen is meer dan voldoende.

Feit

Kunststof kozijnen vergelen in de loop der jaren

Vooral kunststof kozijnen uit de vroegere jaren hadden het imago om snel te vergelen. Inmiddels is de kwaliteit van het kunststof vele malen hoger en zie je het vergelingsproces van (goede!) kunststof kozijnen met het blote oog amper. Bovendien: alle materialen die met daglicht in aanraking komen vergelen in meer of mindere mate. Zo verkleurt aluminium in combinatie met spuitwerk ook.

Fabel

Verf pakt niet op kunststof kozijnen

Je kunt kunststof kozijnen prima schilderen en voorzien van een andere kleur. Zij het met een speciaal verfmiddel dat goed pakt op kunststof. Vanuit ALKU raden we dit echter af, omdat je de verflaag net als bij houten kozijnen moet bijwerken.

Ons advies is om vooraf goed na te denken over de kleur van je kunststof kozijnen en daarna te genieten van het feit dat je nooit meer die ladder op hoeft om ze bij te schilderen.

Feit

Je kunt kunststof kozijnen bijwerken als er een kras op zit

Vaak wordt gedacht dat een kras of gat in kunststof kozijnen niet meer te herstellen zijn. Dit is echter niet waar. Kunststof kozijnen met een houtnerfstructuur kun je bijwerken met vloeibaar kunststof en opnieuw inkleuren. Gladde kozijnen kun je polijsten of behandelen.

Fabel

Je krijgt zwarte strepen op kunststof kozijnen

Vuil op zwarte rubbers zou ervoor zorgen dat er op den duur zwarte strepen komen op kunststof kozijnen. In het verleden kon dit voorkomen, omdat er natuurlijke rubbers werden gebruikt, net als in auto’s.

Tegenwoordig worden de kunststof kozijnen voorzien van synthetische rubbers, waar geen vuilsporen vanaf komen. Het is wel belangrijk om de kozijnen zo af en toe te reinigen, want de combinatie van vuil en zon is slecht voor ieder kozijn, of dit nu van kunststof, hout of aluminium is.

Enthousiast geworden van dit verhaal?
Stel zelf een offerte samen

Kom snel te weten wat het kost om kozijnen te vervangen.

  • Snel en eenvoudig
  • Vrijblijvende offerte
  • Voor elk type huis
Download brochures