Asbestinventarisatie
bij het vervangen van kozijnen
Om te beginnen: wat is asbest?
Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Helaas is later ontdekt dat het inademen van asbestvezels zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot ernstige ziekten zoals longkanker en asbestose. Daarom zijn er door de Overheid strenge regels opgesteld voor het omgaan met asbest, vooral bij sloop- en renovatiewerkzaamheden wordt er de laatste tijd streng op gecontroleerd en waar nodig hoge boetes uitgedeeld.
Let op: ook asbest in
kozijnen en deuren
Hoewel asbest niet letterlijk in kozijnen voorkomt, kan asbest wel in verschillende delen van kozijnen, deuren en omliggende materialen voorkomen:
- Beglazingskit: je zou het niet verwachten, maar zelfs in de beglazingskit werd vroeger gebruik gemaakt van asbesthoudende toepassingen.
- Chrysotielplaatjes: ook hierin kan asbest aanwezig zijn. Deze kunnen tussen de kozijnen en buitenmuren zitten. Ze worden pas zichtbaar na het lossnijden van de kitrand.
- Panelen: onder ramen kunnen panelen van asbest zitten. Deze worden vaak vervangen door niet-asbesthoudend ’trespa’. Als je de kenmerkende schroeven niet herkent en de panelen dateren van vóór 1994, is de kans groot dat het asbest betreft
Wanneer is een asbestinventarisatie rapport nodig?
Bij woningen gebouwd vóór 1 januari 1994 is het verplicht om bij iedere verbouwing een asbestinventarisatie onderzoek te laten uitvoeren. Dus ook als je de badkamer of keuken gaat verbouwen. Zelfs bij het verwijderen van vloerbedekking, een linoleum vloer of het vervangen van een ruit, dien je een asbestinventarisatie rapport op te laten stellen. Het is belangrijk om te weten waar asbest zich bevindt, zodat het op een veilige manier verwijderd kan worden. Een visuele inspectie is dan niet altijd genoeg. Asbesthoudende materialen kunnen soms pas aan de oppervlakte komen na destructief onderzoek.
Een asbestinventarisatie is een onderzoek waarbij een gecertificeerde specialist jouw woning doorzoekt op de aanwezigheid van asbest.
Meer informatie over deze verplichte asbestinventarisatie lees je ook op de website van de Rijksoverheid of via de flyer van VKG.
Waarom is een
asbestinventarisatie verplicht?
Asbesthoudende producten zijn gevaarlijk. Wanneer het materiaal beschadigd raakt, kunnen er vezels vrijkomen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Soms worden die vezels pas ontdekt na aanvullend destructief onderzoek. De Nederlandse overheid heeft daarom strenge regels opgesteld om de blootstelling aan asbesthoudende materialen te minimaliseren. Een asbest inventarisatie zorgt ervoor dat deze risico’s in kaart worden gebracht voordat je begint met je renovatie.
Deze verplichting ligt in eerste instantie bij jou als opdrachtgever, maar ook bij het bedrijf met medewerkers in dienst die de werkzaamheden uitvoert. De Rijksoverheid neemt dit zeer serieus en bij overtreding wordt dit zelfs gezien als een milieudelict. Meer informatie lees je in dit artikel.
Wat zijn
de kosten?
De kosten voor een asbestinventarisatie rapport variëren, afhankelijk van de grootte van de woning. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €400 en €500. Dit bedrag omvat de inspectie, het nemen van monsters, onderzoek in een onafhankelijk laboratorium en het opstellen van een rapport. Hoewel dit een extra uitgave lijkt, is het een noodzakelijke investering in jouw veiligheid en die van anderen. Daarnaast ben je als huiseigenaar verplicht dit asbestinventarisatierapport bij aanvang van de werkzaamheden aan te tonen.
Ons actieplan voor
een asbestinventarisatie
Om ervoor te zorgen dat je renovatie veilig en volgens de wettelijke voorschriften verloopt, hebben we een duidelijk actieplan opgesteld. Hieronder vind je de stappen die je kunt nemen om een asbestinventarisatie correct en efficiënt uit te voeren om de waarneembare asbestverdachte materialen op te sporen.
Dit actieplan helpt je niet alleen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, maar ook om de gezondheid van jezelf, je gezin en de professionals die aan je huis werken te beschermen. Maak je geen zorgen, wij begeleiden je door het hele proces!
1. Contact opnemen
Wij staan je bij vanaf het eerste contact. Neem contact op met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau en geef aan welke werkzaamheden je wilt laten uitvoeren. Check of een bedrijf gecertificeerd is op ascert.nl.
2. Inventarisatie uitvoeren
Zodra de opdracht is verstrekt meldt het asbestinventarisatie bedrijf jouw aanvraag via het LAVS (Landelijk Asbest Volgsysteem). Een specialist komt bij je langs om je woning grondig te inspecteren. Zij verzamelen monsters van verdachte materialen en laat deze onderzoeken in een laboratorium.
3. Rapport ontvangen
Wanneer de resultaten binnen zijn, ontvang je een uitgebreid rapport waarin we duidelijk uitleggen waar asbest is aangetroffen en wat de vervolgstappen zijn. We nemen het rapport samen met je door, zodat je precies weet wat de resultaten betekenen en wat de volgende stappen zijn.
4. Asbest verwijderen
Als er asbest is gevonden, helpen wij je bij het inschakelen van een erkend asbestverwijderingsbedrijf. Zij zorgen ervoor dat het asbest veilig en volgens de regels wordt verwijderd
5. Veilig verder bouwen
Na de verwijdering ontvang je een vrijgavecertificaat als bewijs dat je woning asbestvrij is. Zo kun je met een gerust hart verder met je renovatie
Hulp nodig?
Onze adviseurs helpen je graag op weg. ALKU werkt samen met gecertificeerde partners om ervoor te zorgen dat jouw asbestinventarisatie professioneel en volgens de wettelijke eisen wordt uitgevoerd. Neem contact met ons op voor meer informatie of om direct een afspraak te maken. Wij staan voor je klaar.